Salgskonsulent i Mydland, Tore Lorentzen, snakker her om Forsvaret og hva de kan bidra med, og hva de kan få tilbake ved å handle lokalt.

– En av fem arbeidsplasser kommer fra matindustrien

Mandag var lokale produsenter smalet til møte hos Nortura på Andslimoen i Målselv. Temaet var offentlige innkjøp.  

Publisert Sist oppdatert

Salgskonsulent i Mydland, Tore Lorentzen, var klar på at det er mye positivt å hente for samfunnet ved å handle lokalt, særlig i et beredskapsperspektiv.

–  En av fem arbeidsplasser kommer fra matindustrien, og det er noe som man bør tenke på i en beredskapssammenheng, innledet salgskonsulent Tore Lorentzen i Mydland, da han presenterte selskapet for de oppmøtte.

90 prosent lokalt

Han kunne fortelle at 90 prosent av lokalmarkedet til Mydland er i nord, mens bare 10 prosent av det som selges finner veien sørover. Samtidig poengterte han at Mydland selv handler lokalt.

– Vi handler og satser lokalt. Det som går an å brukes lokalt, bruker vi lokalt. Vi gjør også tiltak som er i tråd med FNs bærekraftsmål, sa han.

I Forsvarets langtidsplan, som skal voteres over i juni i Stortinget, legges det opp til at avdelinger kan bruke 1,3 millioner kroner på å handle lokalt, uten at kjøpet må være en del av et anbud.

– Hvilke fordeler er det ved at Forsvaret er en kunde? Det skaper lokale arbeidsplasser, styrker det lokale landbruket,  det er mer bærekraftig, gir større lokal kjøpekraft og vi er mer selvforsynt. Ikke minst sprer vi mer matglede i Nord-Norge, sier Lorentzen.

Forsvarskoordinator Leif Petter Sommerseth snakket om Forsvaret og innkjøpsmulighetene organisasjonen har.

Mye å hente

Samtidig mener Lorentzen at det er mye for Forsvaret å hente på å handle lokalt.

–  Det Forsvaret får tilbake er et styrket totalforsvar, de blir mindre sårbare i en krisesituasjon,  og man etablerer viktig kompetanse i regionen, sier Lorentzen.

Også forsvarskoordinator Leif Petter Sommerseth talte under møtet, og han mener at Forsvaret bør ta grep for å sikre mer lokal forståelse og kunnskap rundt innkjøp.

–  Det er ingen ledig kapasitet til å handle lokalt. Man må ikke bare gjøre noe med kompetansen, men det må ansettes innkjøpere, sa Sommerseth.

Kantina var nærmest fullsatt under møtet.
Powered by Labrador CMS