På bakgrunn av gjennomgang av årsbudsjettet og økonomiplanen konkluderer Statsforvalteren at det ikke er grunnlag for å melde Balsfjord kommune inn i ROBEK.

Ikke grunnlag for å melde Balsfjord inn i ROBEK

Statsforvalterens gjennomgang av «årsbudsjett 2024/økonomiplan 2024 - 2027» viser at Balsfjord kommune berger seg fra å havne i Register om betinget godkjenning og kontroll (ROBEK).

Publisert Sist oppdatert

Statsforvalteren viser til vedtatt budsjett/økonomiplan mottatt 15. desember sist år, og der Statsforvalteren skal undersøke om det er grunnlag for å melde kommunene inn i ROBEK på bakgrunn av vedtatt årsbudsjett/økonomiplan.

Kriterier for å havne i ROBEK

I skriv til kommunen viser Statsforvalteren at Kommuneloven § 28-1 lister opp kriteriene for å melde en kommune inn i ROBEK og punktene a, b, c og e gjelder budsjett og økonomiplan:

«a) Driftsbudsjettet er vedtatt med et merforbruk.

b) Driftsdelen i økonomiplanen er vedtatt med et merforbruk.

c) Driftsdelen i økonomiplanen, driftsbudsjettet eller driftsregnskapet til kommunekassen eller fylkeskommunekassen viser at et merforbruk skal dekkes inn over flere enn to år etter at det oppsto.

e) Økonomiplanen eller årsbudsjettet er ikke vedtatt innen de fristene som er fastsatt i lov eller forskrift, eller innen en frist som departementet har fastsatt etter at økonomiplanen eller årsbudsjettet har blitt opphevet etter lovlighetskontroll.»

Ikke grunnlag

– Siste linje «Fremført til inndekking i senere år» i økonomisk oversikt drift og bevilgningsoversikt drift viser at budsjettet for 2024 og økonomiplanen for 2024 til 2027 er i balanse hvert år. Kommunen har ikke akkumulert merforbruk som skal dekkes inn. Budsjett/økonomiplan er vedtatt før årsskiftet som kommuneloven krever, skriver Statsforvalteren.

Powered by Labrador CMS