Inne i fjøset på Storjorda har André 200 sauer.

André tok over hjemgården på Storjorda: 

– Dagen er over når dyrene har fått stellet sitt

Høsten 2017 overtok André Johansen drifta på hjemgården på Storjorda i Målselv. Da var han noen år foran sin egen plan.

Publisert

Første høsten drev den da 21 år gamle bonden med kålrotproduksjon. Sauene ble en del av gården året etter.

– Det var i grunn litt før planen, men i ettertid ser jeg at det for så vidt har vært greit. Det var litt mye å ta inn over seg der og da. Totalt sett er jeg veldig glad jeg var tidlig ute med å komme inn i det, forteller André.

Mye ansvar

Nå er han inne i sin sjuende sesong. Det har ført med seg positive opplevelser, men det har også vært noen utfordringer med å starte tidlig.

– Du er bra ung, det er mye du skal ha kontroll på relativt fort. Selv om man er vokst opp med det, er det mye når man skal sitte alene med ansvaret. Jeg vet ikke om det hadde vært noe bedre om jeg hadde ventet til jeg var 25, sier den nå 28 år gamle målselvingen.

Border colliene Max, Snoopy og Ice hører også til hjemme på gården.

Hjemme på gården har han nå 200 sauer på vinterfôr. 188 av disse skal ha lam. Med god hjelp fra samboeren, Karina Andersen (25), har han hovedansvaret for alt av arbeid og drift. 

 – Jeg kan styre hverdagen selv. Jeg føler i alle fall at jeg har en bedre hverdag når jeg jobber for meg selv. Det er et hardkjør, men jeg synes det er greit. Når du jobber mye, får du virkelig igjen for det også, mener han.

Ung bonde

På spørsmål om hvordan det er å være ung bonde i dag, tror han vilkårene i landbruket er blitt bedre de senere årene.

– De første årene var det kanskje ikke veldig lukrativt. Det er blitt mye bedre. Jeg har det i alle fall bra. Vi får ei grei inntekt å leve av og får gjort de tingene vi har lyst å gjøre, slår 28-åringen fast.

Som selvstendig næringsdrivende er det han selv som har kontroll og ansvaret for alt av økonomi og regnskap.

– Det kan være utfordrende å stable sammen det tilskuddet du får en gang i året. Når man begynner å regne sammen de månedene, og de regningene som du vet kommer. Da er det plutselig ikke så mye. Derfor gjorde vi noen grep for å øke produksjonen, og det har hjulpet godt på, forklarer André.

Gikk hardt ut

Gårdsdrifta har nå kommet til et punkt der det går bra og stabilt, men han legger ikke skjul på at han gikk hardt ut i starten.

– Jeg brukte nesten alle pengene til å bygge opp gården videre. Jeg føler jeg får igjen for det nå. Jeg er mye mer avslappa nå enn for tre-fire år siden. Da var jeg nok mer stressa, sier han.

Skal vi tro André koster det mye å overta et gårdsbruk. 

André og Karina ble foreldre til lille Elena i februar.

– Du skal både kjøpe gården og skaffe diverse utstyr. De første årene lånte jeg alt utstyret av pappa. Du skal ha mye kapital for å starte med dette. Vi klarte å få det til å gå rundt, meddeler han.

Jevnt med arbeid

I tillegg til sauene og kålrotproduksjonen, driver André produksjon av tørrhøy til hest, vedhogst og brøyting på vinteren. Det er med andre ord jevnt med arbeid hele året. 

– Vi har venner og bekjente som hjelper til. Vi får se om vi må ansette noen på deltid etter hvert. Det begynner å bli såpass mye som skal gjøres, fortsetter han. 

Selv om André trives med å jobbe for seg selv, er det dager der han skulle ønske han kunne hatt sommerferie og en 8-16-jobb. 

– Av og til hadde det vært fint å ikke ha noe å tenke på når man kommer hjem. Dagen er over når dyrene har fått stellet sitt, og det som skulle vært gjort er gjort. Noen dager er man heldig og er tidlig ferdig. Det kan fort også bli midnatt, hvis man plages, påpeker bonden.  

I begynnelsen av februar ble André pappa for første gang, da lille Elena kom til verden. Planen framover er å trappe ned på arbeidet slik at han får tilbragt tid sammen med datteren. 

Til våren skal 188 av sauene i fjøset ha lam.

– Vi prøver å forbedre arbeidstidene, og fokusere på å ha tid med henne her hjemme framover. Hun skal i seng tidlig, så kan vi heller jobbe på dagen, og stoppe opp litt når hun er våken. Det har gått veldig fint så langt, konstaterer han.

Lamming 

Dagene på gården er varierte, og det samme er arbeidstidene. Når lamminga er i gang, går det fort 18 timer i døgnet.

– Som regel starter jeg dagen i fjøset mellom seks og åtte, avhengig av hvordan lamminga går. Lamminga varer i cirka tre uker, forklarer 28-åringen.

På sommerstid er sauene på fjellet på Målsnes. Da går det mye i grasproduksjon, vedlikehold og jordbearbeiding. Nå på vinteren hender det han er oppe i firetiden hvis det har snødd. Ellers er det fjøsstell to ganger om dagen.

– Jeg trives veldig godt med å være bonde. Det er mange flotte dager. Selvsagt er det noen dager du lurer på hva det er du holder på med. Som regel under lamminga, da er man trøtt og sliten og det går hardt for seg, meddeler han.

Jakten på kjærligheten

Det er nå fem år siden André deltok i «Jakten på kjærligheten» på tv2. Det ble ikke noen fulltreffer for bonden den gang. Kanskje var det en mening med det, for to år etter Jakten-deltagelsen traff han samboeren. Karina er opprinnelig fra Trøndelag, og flyttet oppover til Målselv i 2022. 

– Det er flott å få med noen som deler samme interesse. Det gjør det enklere å ville fortsette å drive. Hun som er såpass engasjert på både dyrene og det som skjer rundt. Da er det artigere å holde på. I fjor var hun nesten mer i fjøsen enn meg, forteller André Johansen.

Powered by Labrador CMS