Widar Skogan (KRF) fikk ikke noe gehør for sitt forslag om at bygging av ny skole i Nordkjosbotn planlegges med muligheter til å kunne samle alle elever i Laksvatn og Nordkjosbotn skolekrets på samme skole.

Foreslo at ny skole planlegges for å samle alle elever i Laksvatn og Nordkjosbotn skolekrets

Widar Skogan (KRF) sitt forslag fikk ikke gehør. Skolestruktur for Balsfjord Kommune opprettholdes med følgende skoler Laksvatn, Nordkjosbotn, Storsteinnes og Mestervik.

Publisert Sist oppdatert

Kommunestyret vedtok dermed det samme som formannskapet gjorde i sist møte, men før det endelige vedtaket ble fattet hadde Widar Skogan helt litt bensin på bålet ved å foreslå at ny skole i Nordkjosbotn bygges stor nok til å ta imot elevene fra Laksvatn i fremtiden.

– Ungdomsrådets vedtak illustrerer veldig godt slik jeg også føler denne saken. Veldig mange gode argument for at vi vil beholde det vi har på struktur, men så kommer ungdomsrådet med et veldig godt tillegg i sitt vedtak. Rådet stiller spørsmål om hvor midlene skal hentes fra, innledet Skogan.

Krevende prosess

Han la til at det er der politikerne står i dag, midt i en omstillingssituasjon der man skal forholde oss til store demografiske endringer.

– Vi skal ha et tjenestetilbud hvor vi ser at andelen innbyggere fra 0 til 15 år har gått omtrent like mye ned som andelen innbyggere over 80 år har gått opp. Det betyr at innsatsen på økonomi og ressurser skal flyttes. Det er en krevende prosess, sa Skogan.

Han viste samtidig til at det man kunne lese av elevtallet i skolen er at dette ikke går opp, men fortsatt ned.

– Vi har i hele kommunen et elevtall til 2-3 skoler, men vi har en geografi som gjør at vi må ha flere skoler. Så er spørsmålet om vi klarer oss med tre, eller må vi ha fire. Samtidig vet vi at det er dyrere å drifte fire skoler enn tre skoler, poengterte Skogan.

Samle alle i Nordkjosbotn

Han fortsatte med at etter den tragiske skolebrannen i Nordkjosbotn er det et faktum at det skal bygges ny skole i Nordkjosbotn.

– Når vi ser demografi, elevtall og befolkningsutvikling tenker i alle fall vi at det er viktig at den skolen planlegges slik at den med enkelhet, hvis det blir nødvendig, kan ta elevene fra Nordkjosbotn og Laksvatn skolekrets. Derfor fremmer jeg forslag om at ved gjenoppbygging av ny skole i Nordkjosbotn hensyntar man muligheten til å kunne samle alle elever i Laksvatn og Nordkjosbotn på Nordkjosbotn, sa Skogan.

Han ville ikke forskuttere sammenslåing, men at måtte se på det som en mulig løsning i framtiden.

– Vi i KrF tar utgangspunkt fra alle gode dokumenter vi har fått av Telemarksforskning og kommuneadministrasjonen. Ny skole i Nordkjosbotn må bygges med tanke på at det kan skje at vi er nødt til å gjøre strukturendringer, som vi har gjort i Malangen, sa Widar Skogan.

Barnehage består

Skogan sitt forslag stemt ned av samtlige andre kommunestyrerepresentanter.

Derimot ble det vedtatt at Rådmannen utreder, innenfor egne rammer, om det på sikt er mulig å ha felles administrativ ledelse mellom Laksvatn og Nordkjosbotn skole. Saken legges fram til politisk behandling når den er ferdig utredet.

Samtidig opprettholdes Skrållan barnehage slik den er i dag.

Punktet i formannskapets innstilling, som innebar at Balsfjord Kommune må legge til rette for bolyst i heile kommunen, dette gjennom å avsette areal og nødvendig infrastruktur, ble tatt bort. Det samme gjaldt punktet om at Balsfjord kommune har muligheter til å øke inntektene ved tilrettelegge for næringsetablering som vil gi en økt bosetning og skatteinntekter.

Spesialundervisning

Ordfører Laila Johannessen viste samtidig til at Balsfjord kommune bruker betydelig mer penger på spesialundervisning, kontra landsgjennomsnittet.

– Snittet i Norge er på 7,8 prosent, mens Balsfjord ligger på 17,2 prosent. Dette tallet må vi få ned, sa Johannessen.

Kommunestyret vedtok deretter at organisering av spesialundervisning ses på med mål om redusering, jamfør landsgjennomsnitt på 7,8 prosent. Det bes om at rådmann fremmer sak til formannskapet.

Powered by Labrador CMS