Fosen-demonstranter ankes til lagmannsretten: – De er noen stapeiser

Påtalemyndigheten har delvis anket frifinnelsen av Fosen-aksjonistene fra Oslo tingrett. Ole Dolmseth fra Dividalen er en av de 13 som kanskje må til lagmannsretten.

Publisert

– Ja, da blir det en runde to, sier dividølen til Nye Troms. 

– Vi har snakket om at det kunne skje, men vi håpet at vi var ferdige med saken. 

Oslo tingrett frifant tidligere denne måneden samtlige av de tiltalte etter Fosen-demonstrasjonene i Oslo sentrum.

Denne dommen er nå delvis anket av påtalemyndigheten, og gjelder de 13 som demonstrerte hos Olje- og energidepartementet, opplyser advokatfirmaet Elden i en pressemelding.

Dolmseth sier han ble fortalt om anken av advokatene til gruppa. 

– Vi vet ikke noe mer enn at saken blir anket. Påtalemyndigheten er noen stapeiser, men om man skal prøve å være litt optimist så er det positivt at saken kan sette presedens for fremtiden. 

Klar sak

Demonstrasjonene i Oslo rettet seg mot regjeringens manglende oppfølgning av Fosen-saken etter Høyesterett sin dom i saken. Høyesterett fastslo at etableringen av vindkraftanlegg på Fosen var i strid med menneskerettighetene fordi de krenket samenes rett til å utøve sin kultur.

Han sier man blir usikker når en ny vurdering nå skal tas, men at han og de tolv andre føler saken er klar, og at de bør vinne frem også denne gangen. 

– Dommeren i tingretten var klar og tydelig i sin vurdering. Han la også vekt på at vi hadde dommen fra Høyesterett i Fosen-saken i ryggen når vi demonstrerte, sier Dolmseth. 

Det blir nå opp til ankeutvalget i Borgarting lagmannsrett å avgjøre om påtalemyndighetens anke skal behandles eller om tingrettens dom blir stående.

Vindkraft i «hjemtraktene»

Dolmseth som er fra Dividalen i Målselv har såvidt fått med seg vindkraft-saken i Balsfjord, men sier han leste en sak der ordfører Martin Nymo uttalte seg om saken. 

– Kan vi plutselig se deg demonstrere her oppe?

– Vi får se hva man får mobilisert. Det er en travel hverdag med skole og jobb, men vi tar det når det kommer. 

Powered by Labrador CMS