Plastposekroner skal hindre utslipp fra kunstgressbaner

Det skal deles ut 40 millioner plastposekroner, og blant klubbene som hittil har mottatt støtte er Lyngen/Karnes IL, Krokelvdalen IL og Medkila IL klubb.

Publisert

De tre får til sammen 868 000 kroner til å bygge barriere rundt kunstgressbanen. Det opplyser Handelens Miljøfond i ei pressemelding.

I følge fondet forsvinner det hvert år 1500 tonn plast fra norske kunstgressbaner.  Totalt har de  80 millioner kroner som skal brukes til tiltak mot spredning av gummigranulat fra norske fotballbaner.

Søk om miljøstøtte

– Det har vært stor interesse for å motta støtte til miljøtiltak på lokale fotballbaner, og det er godt å se at så mange fotballklubber over hele landet tar problemstillingen på alvor. Lyngen/Karnes IL, Krokelvdalen IL og Medkila IL er noen av klubbene som tok i mot lissepasningen og bidrar til at det blir mer fotball og mindre plast. Det uttaler Cecilie Lind, leder i Handelens Miljøfond.

Fakta

Fakta

● Alle klubber/baneiere som har en kunstgressbane kan søke om støtte. Dersom kommunen er eier av banen, må søknaden fra klubben inkludere en samarbeidsavtale med kommunen.

● Det kan søkes om støtte til:

○ «en fysisk barriere rundt idrettsbanen som hindrer at plastholdig løst fyllmateriale spres utenfor banen. Minst 20 centimeter av barrierens høyde, målt fra bakken, skal være tett» (forurensningsforskriftens § 23A-4 a).

○ Høyere tett barriere har større miljøeffekt. Derfor kan det søkes om ekstra støtte til å bygge en tett barriere som er 40 cm eller høyere.

I mars lanserte de i samarbeid med Norges Fotballforbund initiativet «Mer fotball, mindre plast»,  der de åpner for at klubber og baneeiere over hele landet kunne søke om støtte til miljøtiltak. Til nå har i underkant av 100 klubber søkt om støtte, men det er fortsatt flere plastposekroner som skal deles ut. Handelens Miljøfond og Norges Fotballforbund oppfordrer klubber som ikke har søkt om å la seg inspirere av de som allerede har gjort det.

– Det aller viktigste for oss er å redusere plast i naturen, men det er heller ikke ønskelig med annen type fyll på avveie i et miljøperspektiv. Dette tiltaket er definitivt en investering for fremtiden, sier Lind.



Powered by Labrador CMS