Bruker søndagene til isbading:

Nina Bakkmyr (f.v), Lina Plaude, Kristine Fosli-Bergum og Linda Årvik under søndagens isbading.

– Det er motiverende å bade sammen

Søndag troppet fem-seks damer opp til den ukentlige isbadinga ved brygga på Målsnes i Målselv. 

Publisert

Gjengen, som kaller seg for Polarplasket, har holdt på med isbadinga siden oktober i fjor. Elisabeth Lura har drevet med isbading i mange år. Sammen med Lina Plaude ønsket hun å se om dette var noe flere ønsket å være på.

  – Jeg tenkte ikke at interessen ville være så stor. Det er kjempegøy at så mange er med, forteller Elisabeth. 

Søndager

De har valgt å ha isbadinga på søndager, da det er den dagen det passer best. Med unntak av noen få ganger på grunn av været har de stort sett møtt opp hver søndag.

– En søndag jeg kom var det mørkt og mye vind. Jeg sto her oppe og så ned i havet og spurte meg selv «Vil du leve, eller vil du dø?» Da satte jeg meg i bilen igjen og kjørte hjem. Jeg ville leve, sier Lina lattermildt.

Gjengen påpeker at de aldri bader alene. Enten er de to eller flere sammen, eller man har badevakt med om man er alene. 

Linda Årvik (f.v), Nina Bakkmyr, Vita Baumane, Lina Plaude, Kristine Fosli-Bergum og Elisabeth Lura trives godt på isbading sammen.

– Isbading er relativt kaldt, hvordan holder dere ut?

– Det er selvfølgelig kaldt, men det er noe med den gevinsten du får. Det er både mestring, kroppen får «restart». Du får godfølelsen av å ha klart det, påpeker Elisabeth.

De andre nikker enig. 

Mestringsfølelse

– Man må roe seg ned før man går uti. Slik at man ikke springer ut og hyler. Da blir det vanskeligere, sier Kristine Fosli-Bergum.

– Det er en måte å mestre stress på i for eksempel arbeidslivet. Du klarer å puste, og du blir ikke stresset. I motsetning til før klarer jeg å ta det med ro, alt er i orden, forklarer Lina.

På det meste har de vært åtte samtidig på isbadinga. Damene bor stort sett forskjellige steder i Målselv, men ei fra Bardu har også vært med. De er skjønt enige i at det er bra å være en gjeng.

– Det er motiverende å bade sammen. Man ønsker å hive seg med når man er flere. Det blir litt som en forpliktelse. Det er sosialt, og det gir så mye glede, fortsetter Elisabeth. 

Debutant

Søndag markerte isbade-debuten til Vita Baumane. På forhånd var hun spent på hvordan det ville bli. 

– Jeg har hørt om denne badinga lenge, og nå er jeg klar. Lina ringte meg i går og lurte på om jeg ble med, nå gleder jeg meg, forteller Vita. 

Det varierer veldig på hvor lenge de klarer å være ute i vannet. For eksempel kommer det an på været.

– Forrige gang var jeg og Kristine ute i åtte minutter, meddeler Lina.

– Det var rekord for min del. Det er ikke noe jeg ønsker å forbedre i dag. Men det er jo om å gjøre og holde ut lengst mulig, men ikke for lenge. Kroppen blir stressa av du blir kald, så du er ikke ute etter å utsette den for mye. Man må se det litt an, konstaterer Kristine.

Går rolig for seg

Damene har en klar oppfordring til de som ønsker å slenge seg med på isbadinga, men som kanskje er litt usikker. 

Elisabeth Lura må for tida nøye seg med å være tilskuer til isbadinga. – Det gjør litt vondt i hjertet å ikke kunne bade, konstaterer hun. I bakgrunnen Jan Eide med hunden Nemo.

– Det er ingen tvang. Man må bare teste det ut. Om så bare dyppe tåa uti første gangen. Det er godt nok. Vi dukker ikke under med hodet og hopper ikke fra brygga. Det går ganske rolig for seg. Vi støtter opp hverandre, forsikrer Elisabeth. 

Etter planen skal Polarplaskets isbadesesong avsluttes 26. mai. De tenker midlertid å vedlikeholde badinga gjennom sommeren. 

Nesten som Syden

  – Det fine med isbading er at sommerbadinga føles mye bedre. Det er nesten litt som Syden sammenlignet med om du ikke gjør det. Vi starter opp den nye sesongen i oktober, opplyser hun. 

For Elisabeths del fikk badesesongen en tidlig avslutning. Kort tid etter oppstarten ble hun nemlig gravid. Enn så lenge må hun, noe vemodig, nøye seg med å være tilskuer til at resten av gjengen tar et iskaldt bad.

Powered by Labrador CMS