Dørene til Moen Kulturlåve er enn så lenge lukket. Det er likevel ikke lenge til bonde Sverre Hågbo kan ønske velkommen til nok en konsertsesong.

Sverre driver Moen Kulturlåve:

– Jeg sto og melka til live Vamp-musikk

Det startet med en annonse i avisa Bondebladet på begynnelsen av 2000-tallet. Nesten 20 år etter har bonden Sverre Hågbo tilbudt utallige publikummere konsertopplevelser på Moen Kulturlåve. 

Publisert

Gården på Moen i Målselv har vært driftet av Sverres familie i flere generasjoner. Etter at låven ble stående som et mellomlager, oppsto ønsket om å drive med ett eller annet kulturelt. 

– Hele familien er glad i musikk. Jeg og yngstebroren min tenkte på alternativt bruk. I 2006 dukket det en annonse opp i avisa. Teatergruppa Visjoner Teater var ute etter å starte en låveturnè i hele Norge basert på Markens Grøde. Vi hadde ikke bestemt oss helt, men tenkte dette kunne være artig, forteller Sverre Hågbo. 

Sverre Hågbo er ofte inne i fjøset for å se til kyrne.

Kultureventyr

Han og broren tok kontakt med teatergruppa, og det ble starten på et kultureventyr som 18 år senere lever i beste velgående. De første årene drev han Kulturlåven alene, med arrangement for venner og familie. 

– Etter hvert fikk vi hjelp fra mer eller mindre proffe folk. Det ble tatt initiativ til å starte en stiftelse, Avløysarlaget. Nå drifter de konsertarrangementene. Siden det er en stiftelse har vi mulighet til å søke støtte. De siste årene har vi fått en del støtte, meddeler Sverre. 

Sverre Hågbo ser fram til å komme i gang med årets konsertsesong

Dette har hjulpet mye for bonden og Kulturlåven. Han legger ikke skjul på at han gikk i underskudd de årene han drev alene. Nå får de derimot støtte til investeringer og drift. 

Mye planlegging

Det har ført til at det er en helt annen hverdag. Det er likevel fortsatt mye arbeid og planlegging.

– Som bonde er man mer avhengig av vær, vind og forhold. Jeg kan ikke spre møkk hvor det passer best. Er det forestilling dagen etter, eller samme dag, passer det ganske dårlig. Det legger en del føringer i den daglige driften, påpeker han.

På spørsmål om hvordan det fungerer å drive vekselbruk mellom kyr og ha kulturvirksomhet på gården, svarer han:

I fjøset har Sverre Hågbo 30 kyr.

– Det går stort sett greit. Vi fikset på gården før vi startet med Kulturlåven. Blant annet la vi grus på gårdsplassen, så det ikke skulle bli så gjørmete. Vi flyttet også all trafikken. Før kom kyrne ut under låvebrua, melkerommet var nemlig der. De beitet på jordet, og det var et helvetes liv å få de over vegen, opplyser Sverre.

Moen Melk og Jazz

Før han startet opp med Kulturlåven spilte han i bandet Moen Melk og Jazz.

– Vi spilte som oftest på Gjestestua på Olsborg. Da vi annonserte disse opptredenene, skrev vi alltid at det var start etter fjøstid. Jeg måtte jo alltid først i fjøset, sier han lattermildt.

Fjøskatten Turbo hører også til på gården på Moen.

Opp gjennom årene har Kulturlåven huset mange kjente og kjære artister.

– Kalottspel kom inn etter noen få år. De hadde litt mer muskler, og de leide inn litt større band. Det var riktignok innenfor folkemusikkmiljøet. Tuva Sivertsen og Valkyrien Allstars var ganske tidlig her, minnes bonden.

Store navn

Etter Kalottspel viste at det gikk an å få større artister, turte også Kulturlåven å satse. Siden har det vært en voldsom utvikling. 

– Det er helt utrolig hva vi klarer å få til av artister. Kari Bremnes har vært her flere ganger, og i år kommer Mari Boine, Violet Road og Vamp tilbake til Kulturlåven.  Vi får bare positive tilbakemeldinger fra artistene. Nå er det faktisk slik at enkelte store artister har lyst å komme, smiler Sverre.

Han forteller at kyrne som oftest ikke bryr seg om konsertene som foregår over hodene deres. Noen ganger har derimot rockeband spilt litt høylytt, og da har kyrne blitt urolige og rauter. 

Begrensninger

Å ha en låve som konsertlokaler har likevel sine begrensninger. Blant annet strekker sesongen seg fra rundt 17. mai til senest oktober. 

Målselvbonden Sverre Hågbo har drevet Moen Kulturlåve siden 2006

– Det bør for eksempel ikke være så glatt på låvebrua. Jeg har noen heatere, men de bråker mye. Det blir ikke så veldig mye varmere, og det fyker jo rett oppi bølgeblekket. Jeg har hatt lyst til å ha arrangement på vinteren, men det har ingen andre trua på, sier han lattermildt.

Bonden har gjort flere investeringer opp gjennom årene. For tre år siden tok de i bruk melkeroboter, og de har fått nytt silobygg. Dette for å imøtekomme nye krav.

– Vi har sånn sett ikke noe fjøstid lengre. Kyr og kalver skal fortsatt ha stellet sitt, og det skal holdes rent. Det er en del faste ting enda, men det er mye mer fleksibelt, påpeker han.

Unik opplevelse

Ifølge Sverre oppsto en av de morsomste opplevelsene da Vamp spilte på Kulturlåven forrige gang. 

– Vanligvis er jeg ferdig med fjøsstellet før konsertene starter. Det var jeg derimot ikke denne gangen. Jeg sto og melka til live Vamp-musikk, cirka åtte meter på skrå fra der jeg sto med kyrne. Jeg tror ingen andre har vært med på noe slikt. Det var en unik opplevelse, slår Sverre Hågbo fast. 

Powered by Labrador CMS