Assisterende generalsekretær Terje Vestvik i DFS er sikker på at LS i 2027 lørdag blir tildelt Øverbygd, og at stevnet kan bli like stort som 2016-utgaven.

Skyttertinget – blir tildelt LS uten kamp

Lørdag faller avgjørelsen. Da blir Øvre Målselv skytterlag tildelt Landsskytterstevnet sommeren 2027.

Publisert

Det skjer mest sannsynlig uten noen som helst kamp når Norges Skytterstyre avholder sitt ting på Gardermoen.

– At Landsskytterstevnet i 2027 skal arrangeres i Øverbygd, er nok ganske sikkert, ja, sier assisterende generalsekretær Terje Vestvik, noen dager før Det frivillige Skyttervesen (DFS) samles til sitt øverste organ i helga.

På Scandic Oslo Airport Hotel er det 56 stemmeberettigete som blant annet skal ta stilling til hvor Landsskytterstevnene skal arrangeres i både 2027 og 2028. Til begge årene er det bare én søker, Øvre Målselv skytterlag til 27-stevnet og Voss skytterlag for stevnet året etter. Ingen av dem sender egne delegasjoner til skyttertinget.

– Nei, vi har ikke funnet det nødvendig å sende noen egen delegasjon nedover. Det virker ganske så avklart at vi kommer til å få LS i 2027, sier hovedkomiteens leder, Kristian Ouren.

Enige med Voss

Han og hans med-ildsjeler i Øvre Målselv skytterlag er rolige dager før avgjørelsen fattes, og bare en bunke Øverbygd-brosjyrer blir å ligge på ting-delegatenes bord når det hele skal avgjøres lørdag formiddag.

Hovedkomiteens leder Kristian Ouren med brosjyren for LS 2027 i Øverbygd som ligger på tingdelegatenes bord i Oslo til helga.

– Når det bare er én søker, er det ikke vanlig å sende en egen delegasjon. Vi og Voss, som søker året etter, er enige i denne saken, sier Kristian Ouren.

Milepæl i 2012-vedtak

Det står i grell kontrast til skyttertinget i 2012, da Målselv måtte snu et enstemmig skytterstyre på åtte medlemmer som da innstilte på at Bodø skulle få 2016-stevnet. Etter iherdig kamp om stemmene vant Øverbygd dragkampen den gang.

– Skytter-Norge stadfestet på mange måter i 2012 at de vil nordover. De vil ha et LS lengre nord enn Bodø, sier Terje Vestvik i DFS.

Trives i nord

Søknaden fra Øvre Målselv som ble sendt rett før jul er kvalitetssikret og godkjent av skytterstyret, og innstillinga er enkel og grei før lørdagens behandling av arrangørsted: Øvre Målselv skytterlag tildeles Landsskytterstevnet 2027.

– Det som skjer lørdag er nok sandpåstrøing, ja, sier Terje Vestvik.

Den assisterende generalsekretæren i DFS har vært mange ganger i Øverbygd, og han er sikker på at stedet betyr mye for mange skyttere i landet.

– Skytterne trives i nord, og det så vi ikke minst i 2016, sier Vestvik.

Damenes plass

Han mener rekka med vellykkede stevner i Øverbygd har satt stedet på kartet en gang for alle for de som driver innen DFS, og han mener alle spesielle hendelsene som har skjedd i Øverbygd har forsterket historia ytterligere.

– I 1986 ble for første gang beste kvinne, Kristi Haug, også skytterprins, og samme år vant jentene tre av fire klasser i ungdomsklassene. Offiserspokalen ble første gang vunnet av en kvinnelig skytter der samme år, og i 2006-stevnet fikk vi den første kvinnelige skytterdronninga i Mette Elisabeth Finnestad, sier Terje Vestvik.

Samme år ble også Kine Gjerstad Eide nest best, slik at hun ble skytterprinsesse.

– Øverbygd er blitt stedet der damene viser seg fram, sier Terje Vestvik og smiler.

Unike deltakere

Han mener et LS i Øverbygd også vil være veldig viktig for rekrutteringa til sporten i nord, med at de får unike deltakere her, særlig fra Troms og Finnmark.

– De som ellers synes det er for langt å dra sørover på slike stevner, får dette ene Landsskytterstevnet som de kommer til å være med på. Et LS i nærområdet skaper entusiasme og rekruttering i hver en krok av landet, sier Vestvik, og viser til at fotavtrykk over hele landet har vært en viktig del av misjonen til LS siden første gang det ble arrangert i 1893.

Tror på 3000

Både i 2006 og 2016 var det så vidt over 3000 skyttere med på LS i Øverbygd. Siden koronapandemien har skyttersporten hatt en klar nedgang, men Vestvik og DFS sentralt tror det er fullt mulig å tro på over 3000 skyttere også i 2027.

– Det er positive ting på gang, og jeg mener det er helt innafor å satse offensivt og håper på like mange i 2027. Jeg vet at veldig mange gleder seg til å reise til Øverbygd igjen på LS, for folk trives i nord, sier Terje Vestvik.

Champagnen klar

Hovedkomiteens leder sover godt i dagene fram mot lørdagens endelige avgjørelse, og har planene klare for lørdagen:

– Da regner jeg med at vi får en hyggelig telefonsamtale og kan sprette champagnen. Vi gleder oss, og når vedtaket er formelt fattet, starter jobben videre for alvor. Det blir utfordrende å få alt på plass, men vi skal være proffe i vår tilnærming og gjøre en skikkelig jobb, sier Kristian Ouren.

Erklært inhabile

Øvre Målselv skytterlag har to representanter i styret til DFS, men både visepresident Eva Rubbås-Risvik og ektemannen Jostein Rubbås-Risvik, som har vært sentral i søknaden for 2027-stevnet, ble erklært inhabile da styret vedtok sin innstilling til Skyttertinget om å tildele LS 2027 til Øverbygd.

Powered by Labrador CMS