Jesper Simonsen foran Institutt for lærerutdanning og pedagogikk der lærerutdanningen foregår på UiT.

Jesper er en av de som kan løse lærerkrisen i nord

Jesper Simonsen fra Bardufoss studerer første år som lektor ved Universitetet i Tromsø. Om noen år kan han være en svært attraktiv mann for hjemkommunen Målselv. 

Publisert

I disse dager går debatten om skolestrukturen i Målselv. Det har vært flere oppslag i media, og mange har kommet med sine innspill til høringen. Det snakkes om kvalitet i Målselvskolen.

Jesper Simonsen er opprinnelig fra Bardufoss, men studerer for tiden i Tromsø. Han kan være et av kortene i kabalen til kommunen - når han er ferdig med utdanningen som lektor. 

– Man har jo tenkt litt på at det hadde vært morsomt å komme tilbake på den samme skolen som man selv gikk på, sier 21-åringen. 

Han startet på utdanningen ved UiT høsten 2023 og sier han ikke har tenkt mye på veien etter studier enda. 

– Jeg skal heldigvis studere en stund til, og kose meg med det. 

Manglende studenter

– Hva skal til for at du flytter fra byen og kommer tilbake til Bardufoss for å jobbe?

– For meg er det flere faktorer. Arbeidsmiljø, fasiliteter og lønn har en del å si når man skal bestemme seg, sier Simonsen. 

– Hva tenker du er bakgrunnen for mangel på lærere i Målselv og generelt i distriktene?

– Fremstillingen av læreryrket har nok vært en del av problemet. Nå på førsteåret er vi 15 eller 16 stykker. Det er svært lite i forhold til tidligere år når det har vært opp mot 40 elever. 

Simonsen sier det er mange som dropper ut av lektorutdanningen.  

Viktig med fagmiljø

Håvard Johnsen, kommunalsjef for oppvekst og kultur i Målselv, sier tilgangen på lærere går ned. 

– Målselv har klart å holde det relativt greit, men neste skoleår har vi gjort noen ekstra utlysninger fordi vi ikke har klart å fylle opp hundre prosent, sier Johnsen. 

Han sier det er en særlig utfordring i nord og at færre starter på lærerutdanningen.

– Hva kan Målselv gjøre for å «få hjem» slike som Jesper?

– Godt spørsmål. Et solid fagmiljø trekkes ofte fram som en viktig for unge nyutdannede. Målselv har også et veiledningsprogram som er spesielt i Troms. Vi har en veileder som følger opp alle nyutdannede lærere. Dette vil treffe slike som Jesper og alle de som velger å flytte hit for å jobbe som lærer. 

En kombinasjon av flere ting

Kommunalsjefen sier det er viktig å ha et godt støttesystem rundt skolen slik at man ikke føler seg alene som lærer. 

– Det er økende atferdsproblematikk i skolen, og slikt må vi håndtere på en god måte og gi trygghet til de som kommer rett fra universitetet. 

– Også er det viktig med et godt arbeidsmiljø. Det må gjelde for alle, de som er helt ferske og de som har vært lenge. Kombinasjonen av dette tror jeg gjør at vi vil holde på folk, sier Johnsen. 

Powered by Labrador CMS