Ville ha våpenlisensen tilbake - tapte

Publisert Sist oppdatert

Mannen ble dømt for uaktsomt drap, men ville ha tilbake våpenlisensen. Det ønsket ikke tingretten. 

Mannen krevde også erstatning på 31.000 kroner og at staten betalte hans saksomkostninger i forbindelse med saken, som nylig var oppe i Nord-Troms og Senja tingrett. 

Mannen ble dømt til 120 dagers fengsel for uaktsomt drap i 2017, etter å ha skutt en annen person på et avfallsanlegg. Han ble også fratatt retten til å drive jakt i fem år.

De fem årene har gått og mannen forsøkte å få tilbake våpenlisensen, gjennom å ta ut søksmål mot staten ved Justis- og beredskapsdepartementet. Ifølge dommen søkte mannen i 2022 om å få gå til anskaffelse av en jaktrifle. Troms politidistrikt sa nei. Mannen påklaget til Politidirektoratet, men også der fikk mannen nei. 

NRK og Nordlys har også omtalt dommen. 

Opplevd trygghet

Mannen har ifølge retten bemerket at det ikke er rettslig grunn til å si nei til hans ønsker. 

«Subsidiært gjøres det gjeldende at Politidirektoratets vedtak må anses som en gjentatt strafferettslig forfølgning som rammes av forbudet mot dobbeltforfølgning i Den europeiske menneskerettskonvensjon (EMK) protokoll 7 artikkel 4 nr. 1. Tilbakekall av våpenkort i dette tilfellet kan ikke begrunnes som et forvaltningsrettslig inngrep for å beskytte samfunnet og må derfor anses som straff i EMKs forstand. Vedtaket er derfor ugyldig», står det i påstandsgrunnlaget til mannen.

Staten skriver i sin påstand at det samfunnets behov for opplevd trygghet som ligger bak vedtaket. 

«Dersom lovbruddene, alle omstendigheter tatt i betraktning, gir grunnlag for å tvile på om søkeren har evne eller vilje til å bruke skytevåpnene på lovlig måte, skal lisens ikke gis. Brudd på sentrale bestemmelser knyttet til våpen, eller lovbrudd som involverer våpen, vil regelmessig føre til at lisens skal nektes», står det i dommen.

Dobbeltstraff

Retten viser til at dommen fra 2017 står sentralt i rettens vurdering. 

«Retten viser også til at samfunnet behov for opplevd trygghet skal tillegges vekt», skriver tingretten i sin vurdering.

Mannen mente at det å hindre ham våpenlisens var å betrakte som en dobbeltstraff. Om dette skriver retten følgende i dommen: 

«Slik retten ser det er vilkårene som stilles for å få tillatelse til å ha våpen begrunnet i et vern om sentrale samfunnsinteresser. Vilkårene skal sikre at de som har våpen også tilfredsstiller de krav som er satt. Det å nekte å utstede en våpentillatelse til de som ikke fyller vilkårene er ingen straffesanksjon, men begrunnet i å hindre en fremtidig skaderisiko. I dette ligger det heller intet formål om å straffe.».

Mannen ble dømt til å betale halvparten av statens saksomkostninger, 50.000 kroner. 

Powered by Labrador CMS