Toppløper Erik Valnes mener aktive og engasjerte foreldre og trenere er alfa og omega for skiinteressen. Innfelt er lagvenninne Ingrid Andrea Gulbrandsen som også har gått verdenscup denne siste sesongen.

Tynt bak toppene: – Ingen god utvikling

Bardufoss OIF har to langrennsløpere på verdenscup-nivå. I kretsrenn er klubbes representanter i de yngre årsklassene færre enn på mange år.

Publisert Sist oppdatert

– At rekrutteringa i mange klubber er dårligere nå enn før, er absolutt noe jeg tenker på, og jeg skulle veldig gjerne sett at det var flere BOIF-løpere med i skirenn rundt om, sier Erik Valnes.

Han har vært på landslaget og i verdenstoppen i flere sesonger, men 28-åringen er langt fra imponert over rekrutteringa til idretten i egen klubb, eller i landet for øvrig.

– Det er bedre rekruttering i store klubber, gjerne i byene, men distriktsklubbene sliter mer. Det er ikke noen god utvikling for langrenn som vi ha sett de senere årene, sier Erik Valnes.

Trend i landet

I vinter fikk lagvenninna Ingrid Andrea Gulbrandsen også sjansen i noen verdenscupstarter, før hun pådro seg en skade. Hun hadde ønsket flere løpere både fra egen og andres klubber i kretsrenn.

– Det er trasig at vi ikke har flere med. Det er ikke så mange unge som går på ski nå, og det er en trend i hele landet, sier Ingrid Andrea Gulbrandsen.

Betal-tv

24-åringen tror ikke det har hjulpet på rekrutteringa i Ski-Norge at de større internasjonale langrennskonkurransene denne vinteren i stor grad er blitt sendt på betalingskanaler som Viaplay.

– At mange renn sendes på betalingskanaler har helt klart tatt bort litt av interessen, det ser man av kommentarer på sosiale medier. Nå er det mange færre som har tilgang på sendingene, og det er synd. Jeg skjønner at pengene rår, men tror det har lagt en demper på interessen. Da vi var yngre så vi først på skirenn på tv, så var det ut å trene selv. Nå er det ikke slik lenger, sier Ingrid Andrea Gulbrandsen.

Mange unge med

Under kretsmesterskapet i langrenn på Silsand i forrige måned var BOIF representert med sju løpere fra 12 år og eldre. Antallet løpere fra klubben i landsdelsmesterskapet i Nordreisa for et par uker siden var seks, og klubben hadde kun et mikslag med i stafettene for 13-16-åringer. Til sammenligning var 17 løpere fra naboklubben Bardu IL påmeldt i NNM.

– Vi har ikke mange med på renn, men det positive er at vi har hatt flere deltakere på vinterens onsdagsrenn enn på mange år. Det må vi bygge videre på, som best vi kan, sier lederen i skigruppa i Bardufoss OIF, Siri Eide Storaa.

150 på det meste

De har hatt opptil 150 unger opp til 10 år på skileiken som er arrangert, og skigruppa mener de har truffet blink med det gratisopplegget der.

Siri Eide Storaa og BOIF ski håper rekrutteringa skal bli bedre etter mange med på skileik denne vinteren.

– Ungene stortrives de kveldene og vil nesten ikke hjem, og salget av vafler har gjort at selv om tilbudet er gratis å være med på, så har vi tjent noen kroner på alle vaflene som er solgt, sier Eide Storaa.

Få de voksne med

Hun skulle gjerne hatt en aktivitet i klubben som for noen år siden, da BOIF var en av de store i landsdelen, både med tanke på antall løpere og resultater. Under NNM som klubben arrangerte på Bardufoss i 2014 var det 450 løpere med, over 20 av dem fra arrangørklubben.

– Nøkkelen er å få engasjerte og ivrige voksne. Får vi dem med, blir ungene med videre og på renn når de blir større, sier Eide Storaa.

Gode ambassadører

Hun tror det er vanskelig å spille på suksessen til klubbens to største langrennsløpere, all den tid de er så opptatt som de er gjennom nærmest hele vinteren.

– Erik og Ingrid er veldig gode ambassadører for klubben vår, men jeg er usikker på om en større tilstedeværelse fra dem i klubben ville gjort noe med rekrutteringa internt. Vi må heller bygge på samholdet og vennskapet som skapes, og få ungene med sammen med foreldre som er aktive på ulikt vis, sier Siri Eide Storaa.

Brutt barriere

Erik Valnes er enig i at det er der nøkkelen kan ligge, med tanke på at det legges til rette for aktivitet:

– Da jeg var ung var det mange som la ting veldig godt til rette. Jeg drømte om å bli god langrennsløper, men var usikker på om det kunne være mulig fra Bardufoss. Der føler jeg at jeg og Ingrid Andrea har brutt en barriere på mange måter. Vi har vist at det går an å bli god herfra, sier Erik Valnes.

Han er klar på at det er viktig at foreldre stiller opp og tar tak, legger til rette og motiverer de unge for trening og konkurranser.

– Uten aktive trenere og artige og interessante treninger for oss ville det ikke blitt en skiløper av meg. Det var alfa og omega for meg, sier Erik Valnes.

Powered by Labrador CMS