En mann må i fengsel etter at retten har dømt ham for trusler mot en politibetjent.

Truet politibetjent med bank - nå har han fått straffen

Mannen ble ilagt besøks- og kontaktforbud mot politibetjent etter trusler, men kontaktet ham likevel. Nå har han fått straffen.

Publisert

Mannen møtte nylig i Nord-Troms og Senja tingrett. Han var tiltalt for to tilfeller av trusler (straffelovens paragraf 155) og fem tilfeller av brudd på besøks- og kontaktforbud mot en politibetjent (straffeloven paragraf 168).

Foranledningen skal ifølge tiltalen ha vært at den nå dømte mannen skal ha fått ryggsmerter etter at politibetjenten pågrep ham. «Han spurte gjentatt ganger om XX (politibetjentens navn) ville ha bank», står det i tiltalen, der det også nevnes at han truet med å oppsøke betjenten på han bopel. Han skal også ha kommet med trusler overfor Politiets operasjonssentral om han ikke fikk prate med betjenten.

Ved et av tilfellene han var tiltalt for som gjaldt kontaktforbud, sendte han opp fyrverkeri utenfor politistasjonen for å få kontakt med politibetjenten. Besøks- og kontaktforbudet skal være begått gjennom oppringninger og SMS.

Oppbevaring av ammunisjon ulovlig og oppfyring av fyrverkeri utenom lovlig tidsrom var også med i tiltalen.

Tok opp samtale

Aktor la ned påstand om at den tiltalte mannen skulle dømmes til ubetinget fengsel i 75 dager, hvorav 30 dager skulle være betinget – med en prøvetid på to år.

Tiltaltes forsvarer la ifølge dommen ned påstand om frifinnelse et av tilfellene av trusler og tre av tilfellene av besøks- og kontaktforbud.

Retten skriver i dommen at politibetjenten tok opp en av samtalene med tiltalte. Betjenten skal også i retten ha gitt opplysninger som skulle tale til tiltaltes fordel.

- Rettens flertall ser det som at det ikke er tvil om at tiltalte forsto at han snakket med en polititjenestemann. Forsvarer har anført at betjenten har snakket med tiltalte gjentatte ganger før hendelsen, også utenfor normal kontortid, og at tiltalte kan ha oppfattet betjenten mer som en venn enn polititjenestemann, skriver dommen.

Videre skriver retten:

- Uttalelsene er slik rettens flertall ser det en trussel som gjenspeiler handlinger der betjenten pågrep tiltalte og som ifølge tiltalte var årsaken til ryggproblemene.

Retten delt

For tre av punktene som omhandlet besøks- og kontaktforbud, delte retten seg i et flertall og et mindretall. Tiltalte skal i retten ha forklart at han ikke var klar over at han sendte meldinger til betjenten, men at han trodde han sendte meldingene til en annen. Mindretallet mente at dette ikke kunne utelukkes, hvis tiltalte var bedømt som edru.

Retten var delt når det gjaldt straff, men flertallet kom fram til at påtalemyndighetens påstand var en passende straff. Den betingede delen ble ilagt med to år prøvetid.

I tillegg er mannen ilagt besøksforbud mot betjenten i et år, fra dommen er rettskraftig. Aktor ville ilegge saksomkostninger, men retten sa nei.

Powered by Labrador CMS