Nesten helt blinde Monica Karlsen er klar på at førerhunden Inka gir henne friheten til å leve et selvstendig og aktivt liv.

Førerhunden Inka gir Monica friheten til å leve et selvstendig liv

I 2006 mistet Monica Karlsen (51) mesteparten av synet på høyre øye. Ti år senere skjedde det samme med venstre øye og i dag har hun fem prosent restsyn igjen. Førerhunden Inka er blitt hennes reddende engel.

Publisert

–Jeg er avhengig av Inka, som gir meg friheten til å leve et selvstendig og aktivt liv, sier Monica.

Sjelden sykdom

Hun forteller at hun mistet synet på grunn av en svært sjelden genetisk sykdom.

–Det var et sjokk og en stor sorg, men heldigvis fikk jeg raskt kontakt med Blindeforbundet og kom på rehabilitering på Evenes syn- og mestringssenter. Det var til stor hjelp å sette ord på vanskelige ting, møte andre i samme situasjon og få hjelp til å mestre hverdagen på nytt, sier hun.

Balsfjord første førerhund

I dag bor hun i Nordkjosbotn, etter å ha flyttet fra bylivet i Harstad for drøye fire år siden. Her bor hun sammen med samboer og sin kommende mann Andreas, som også er blind, og førerhunden Inka.

–Jeg stortrives med å bo mer landlig og nært naturen. Hver dag går jeg og Inka tur på minst fire kilometer. Inka er en ivrig og kjempeflink førerhund. Hun adlyder ordrer, leder meg trygt utenom hindringer, både langs bakken og i høyden, og markerer fortauskanter og trapper. Ja, alt hun er opplært til, kan hun og følger, sier Monica.

Den sjokoladebrune labradortispen hun snakker om er Balsfjords aller første førerhund.

–Inka er en hengiven, dyktig og sjarmerende førerhund. Ja, det var «match in heaven» med Inka fra aller første stund. Hun satte de skjønne øynene i meg og slapp meg ikke med blikket, så jeg skjønte straks at det var «oss to», sier Monica og gir Inka en velfortjent godbit.

Hun legger til at om natta ligger Inka i egen hundeseng i gangen, og der ligger hun helt til Monica står opp.

Monica Karlsen skryter uhemmet av førerhunden sin Inka, som adlyder ordrer, leder henne trygt utenom hindringer, både langs bakken og i høyden.

Giftemål

Som de aller fleste skjønner er det å bli nesten blind først og fremst veldig upraktisk, og man må være løsningsorientert. Med bare ca. fem prosent restsyn bruker Monica det for alt det er verdt.

–Det er tunge stunder iblant, men jeg er opptatt av at man ikke kan grave seg ned i ting, og at livet må gå videre. Med ulike hjelpemidler, som smarttelefon, Ipad og førerhund, klarer jeg meg fint i hverdagen. Ja, jeg synes jeg har et veldig godt liv, sier Monica, og 29. juni er det giftemål på gang, kan hun røpe med et smil om munnen.

Når Inka er på jobb

Når snøen forsvinner, ser hun også fram til å gå turer til fjells med Inka. Men uansett hvor hun er og går tur, bemerker hun at når selen er på, betyr det at Inka er på jobb.

–Da er det viktig at folk og andre hunder viser hensyn og ikke forstyrrer Inka. Det handler om å holde god avstand, holde venstresiden på gangveier, ikke la andre hunder hilse på Inka eller at man ikke tar blikkontakt med henne, sier Monica.

Hun legger samtidig ikke skjul på at det noen ganger kan være litt utfordrende å møte på andre hunder, men legger til at stort sett tar folk hensyn til førerhundvett-reglene.

–Som regel er folk flinke til å ta hensyn, men jeg opplever at folk snur eller går en annen vei. Det synes jeg er litt sårt da det er veldig hyggelig hvis folk snakker til meg og sier fra at de er der, og om de har hund. Og så er det bare å spørre meg om det er greit først, hvis noen ønsker å hilse på Inka, så kan det hende jeg tar av selen hvis det passer slik, avslutter Monica Karlsen.

Monica syns folk stort sett er flinke å vise hensyn når hun og Inka er på tur. –Det er litt sårt hvis folk ikke tør å ta kontakt, unngår oss, eller snur og går en annen vei, sier Monica.

Førerhundens dag

–Førerhunder gjør det enklere for landets ca. 300 brukere av førerhund å leve selvstendige, trygge og vanlige liv, sier Elin Dragland.

Som prosjektleder i markedsseksjonen hos Norges Blindeforbund ber hun folk ta hensyn når man møter folk med førerhund.

–Til Førerhundens dag 24. april ønsker Blindeforbundet å øke kunnskapen om den viktige jobben førerhunder har og hvor viktig det er at folk og hundeeiere viser hensyn til den når den jobber, sier Elin Dragland.

Førerhundvett-reglene

1. Jeg jobber når selen er på. Ikke klapp, snakk eller ta øyekontakt med meg.

2. Hold hunden din på avstand, så vi ikke møtes for tett.

3. Gi deg gjerne til kjenne, og fortell eieren min at du har med hund.

4. Hvis jeg går uten sele, spør eieren min om det er greit før du slipper din hund bort til meg.

5. Gi meg ikke godbiter – det er det bare eieren min som får gjøre.

6. Hvis du vil gjøre oppmerksom på en fare, si fra til eieren min.

7. Hvis jeg går uten sele, kan du spørre eieren min om å få klappe meg.

10 kjappe:

Hva er en perfekt dag for deg?

–At vi er i god form, kan gå en lang tur og kose oss.

Hva hører du helst på radio?

–Radio Tromsø

Drømmedestinasjon?

–Alaska. Dit har jeg veldig lyst å dra.

Hva er det beste med å bo i Balsfjord?

–Naturen. Mange fine turplasser å gå til.

Favorittrett?

–Indisk kylling.

Sommer eller vinter?

–Sommer. Alle turmuligheter som jeg ikke har når det er vinter.

Ukas beste dag?

–Jeg har egentlig helg hele uka, men velger fredag.

Hva gjør du for å koble av?

–Handarbeid.

Hva er viktigst i livet?

–Å se framover.

Hvem fortjener ros?

–Hundetreneren til Inka, Monica Selling.

 

Powered by Labrador CMS