Sassaya Chavalit og Gunnar Andor Nieland er så og si ferdigpakket og klar til å flytte sørover.

Gunnar og Sassaya flytter fra Målselv

Etter nesten tre år i Målselv, flytter opearparet Gunnar Andor Nieland og Sassaya Chevalit fra kommunen. 

Publisert

Nå går turen sørover til Ringsaker, i nærheten av Hamar, hvor Gunnar har fått seg ny jobb. 

– Jeg kunne rett og slett ikke takke nei til Ringsakeroperaen. I tillegg til å jobbe som produsent, kommer jeg til å jobbe i operaskolen. Det blir mye av det jeg har jobbet med i kulturskolen her i Målselv. Jeg skal også produsere store operaer og konserter, forteller Gunnar.

Avskjedskonsert

Ekteparet har så og si pakka seg ut av huset ved Gammelbrua på Moen. De leide huset møblert, derfor inneholder ikke flyttelasset de største møblene. 

– Det største vi tar med oss er nok senga. Det står en del oppfylte esker i en utebod. Vi har trivdes veldig godt her. Det er masse plass og stor hage. Naboene kaller det for Midt-Troms' største vegkryss, ler han.  

Søndag holdt ekteparet en ettermiddagskonsert på Istindportalen. Dette ble deres siste opptreden i Målselv før de flytter førstkommende helg. På scenen hadde de med seg blant andre det Bardu-baserte damekoret Ustemte fruer. Sassaya har også jobbet med dette koret mens de har bodd i Målselv.

Gunnar og Sassaya under søndagens avskjedskonsert på Istindportalen.

Møttes i Østerrike

– I utgangspunktet var den ikke ment som en avskjedskonsert. Det endte ganske fort opp med å bli det likevel. Jeg synes det ble en fin liten greie. I og med at vi ville ha det som en lett vårkonsert valgte vi ikke de mest dramatiske operaene, påpeker Gunnar.

Han og Sassaya møttes i Salzburg, Østerrike i 2011. Det var også der de giftet seg i 2019, før de valgte å flytte til Norge i 2021. På disse tre årene har Sassaya lært seg norsk. 

– Det var lettere å lære norsk siden jeg allerede kunne tysk etter årene i Østerrike. Det første året var likevel slitsomt. Det var ny kultur og nytt språk. Jeg begynte som språkpraktikant gjennom Ringsakeroperaen. Jeg minglet med folk og sang med dem. Og etter hvert snakket jeg mer og mer norsk, forklarer Sassaya. 

Satte spor

På spørsmål om hvilken opera som har vært mest minneverdig for paret, trekker Sassaya fram Giacomo Puccini. 

Gunnar og Sassaya møttes i Østerrike, der de begge studerte.

– Jeg har bare sunget en av sangene hans. Jeg liker dramatiske greier, men de passer ikke for alle scener. Av og til trenger man vakre, lette melodier. Disse er det enklere å få publikum med på, konstaterer hun.

– For min del tror jeg det er Arktisk Filharmoni. Det er lenge siden, og det første jeg gjorde etter studiene. Det er nok derfor det har satt spor. Jeg var helt uerfaren og jobba med dyktige folk. Bare det å kjenne på den følelsen når man er nyutdannet og litt usikker på egen kvalitet på det man gjør. Jeg hadde en ganske sentral rolle og det var veldig gøy, slår Gunnar fast.

Et savn

Operamiljøet i Målselv er ikke det største. Ekteparet trekker fram noen «blodfans» som alltid stiller opp på konsertene deres. Kollegialt sett er det derimot ingen andre operasangere enn dem.

– Det har vært et savn. Det å kunne lage noe med andre som er lokale. Vi to klarer fint å samarbeide, men det er ålreit å ha andre sparringspartnere, opplyser han. 

Når de nå flytter fra Målselv er det med blandede følelser. De påpeker at de fra starten av har blitt tatt godt imot og blitt kjent med mange nye mennesker.

Ekteparet har trivdes godt i huset ved Gammelbrua på Moen i Målselv.

– Vi flytter først og fremst på grunn av yrket. Det er ikke lett å få til faste oppdrag som operasanger. Det er med blandede følelser vi drar herfra, helt klart. Vi elsker jo naturen her. Og folkene er fantastiske, meddeler Sassaya.

Tilknytning til publikum

– Føler dere at dere har gjort folk i både Målselv og Bardu mer oppmerksom på opera?

–  Vi håper det. Vi har fått mange tilbakemeldinger fra folk som har fortalt oss at de ble positivt overrasket etter konserter. De har blitt tatt med på en musikalsk reise til en annen verden. Jeg tror folk har hatt en slik opplevelse med opera flere ganger når vi har hatt konserter her. Jeg har følt en tilknytning til publikum, forklarer Sassaya Chavalit.

Powered by Labrador CMS