Leder i Troms Bondelag, Øystein Iselvmo, reagerer på kaoset som rådet torsdag.

– Det er ikke håpløst, men det er forbedringspotensiale

Slik reagerer Troms Bondelags leder, Øystein Iselvmo, etter nyheten om at det var brudd i enigheten rundt landbruksoppgjøret.

Publisert Sist oppdatert

– Stridens kjerne handler om å legge grunnlaget, eller premisset, for jordbruksoppgjørene framover. Bondelaget har jobbet med et forslag som politikerne også har vært informert om, og de fleste politikerne har vært klar over hva som skal til for å gi bøndene et inntektsløft.

Det sier Øystein Iselvmo, leder i Troms Bondelag, etter bruddet i enighet mellom regjeringen og opposisjonen angående landbruksplanen.

Opprinnelig foreslo regjeringa 1845 timer, mens enigheten landet på 1750 timer.

– Bondelaget ønsket også 0 i normeringsprosent, så valgte man heller 20 prosent normering. Dette betyr i praksis et teoretisk løft av inntekten før den skulle sammenlignes med andre grupper i samfunnet. Vi har vært svært skuffet over det. Innstillingen som ble gjort av næringskomiteen har ikke vært i tråd med det bondelaget har ønsket. Dagens debatt og vedtak har endret litt på det, og det har vært noe bevegelse på timetallet, sier Iselvmo.

– Alle lønnsmottakere har 37,5 timer i uka, og det utgjør 1700 timer i året. I landbruket kaller vi det for et årsverk, for en bonde kan for eksempel ha 0,8 årsverk eller 1,5 årsverk, som betyr at man må ha flere folk i arbeid eller eller effektivisere på en annen måte. Hvis man tenker at et årsverk skal tilsvare en årslønning, så er det malen vi ønsker.

Iselvmo påpeker at utviklingen ikke var i tråd med de ønskene han opprinnelig hadde.

– Men det ble en liten forbedring på det. Det var likevel langt bak forventningene vi hadde. Jeg ønsker at faglagene går sammen og finner en måte å gjøre dette på slik at jordbruksoppgjøret kan komme i havn og at alle parter kan bli fornøyde. Vi må bare ta innover oss at sånn ble det, og jobbe ut fra det. Det er ikke håpløst, men det er forbedringspotensial og et rom for forhandling, sier Iselvmo.

Powered by Labrador CMS